Gevonden Verloren GO

De Kracht van ‘Gevonden Verloren GO’ op Facebook

Heb je ooit iets verloren en wenste je dat er een manier was om het terug te krijgen? Of ben je weleens iets waardevols tegengekomen tijdens een wandeling en vroeg je je af hoe je het bij de rechtmatige eigenaar kon krijgen? Meldt je vondst dan op de Facebook-pagina genaamd ‘Gevonden Verloren GO’, die precies dat mogelijk maakt.

Deze Facebook pagina is een digitale schatkist waar mensen gevonden, verloren, vermiste of gestolen voorwerpen delen door middel van foto’s en plaatsaanduidingen. Het is niet alleen een briljant idee, maar het blijkt ook in de praktijk een krachtig instrument te zijn om verloren bezittingen weer thuis te brengen.

Onze stichting, Schoon Goeree Overflakkee, heeft veel enthousiaste vrijwilligers die regelmatig zwerfafval opruimen. Tijdens deze rondes komen ze vaak verrassende ontdekkingen tegen, variërend van belangrijke documenten zoals rijbewijzen, OV-chipkaarten, buskaarten en abonnementen tot zelfs kentekenplaten.

Een bijzondere ervaring die we willen delen, is die van Els. Zij vond ooit de werkjas van een man uit België in een greppel in Dirksland. Door slim gebruik te maken van de inhoud van zijn portefeuille, nam Els contact op met zijn werkgever. Dezelfde avond nog kwam de man zijn verloren jas ophalen. Een prachtig voorbeeld van hoe deze Facebook-pagina mensen verbindt en helpt om hun verloren bezittingen weer terug te krijgen.

Een andere geweldige vrijwilliger, Monique, stuit regelmatig op portefeuilles tijdens haar zwerfafval opruimrondjes. Met een paar klikken deelt ze de gevonden voorwerpen in de ‘Gevonden Verloren GO’ Facebook-groep, in de hoop de eigenaren te bereiken. Dit maakt de Facebook-gemeenschap niet alleen een plek om verloren items te melden, maar ook een actieve plaats waar mensen samenwerken om het eiland schoner en vriendelijker te maken.

‘Gevonden Verloren GO’ is meer dan alleen een pagina op Facebook; het is een gemeenschap die de kracht van sociaal delen benut om verloren items terug te brengen naar degenen die ze liefhebben. Dus, als je ooit iets verliest op Goeree Overflakkee, weet dan dat er een digitale schatkist is waar mensen klaarstaan om je te helpen – ‘Gevonden Verloren GO’.

Dank aan Rotary GO

Zaterdagavond 22 april 2023 waren bestuursleden Marcel Breve en Frits Stel te gast bij de prijsuitreiking van de Rotary Rally GO 2023. In een gezellig drukke ambiance bij Natural High Beachclub op de Brouwersdam werden voorafgaand aan de prijsuitreiking van de vandaag gereden rally, een aantal goede doelen in het zonnetje gezet.
Stichting Schoon Goeree-Overflakkee was één van de gelukkigen en mocht uit handen van Rotary voorzitter Adrie Schipper een check ontvangen van maar liefst €2500. Een ongelooflijk mooi bedrag die wij gaan inzetten om o.a. ons zwerfafval educatie project verder uit te rollen op meerdere basisscholen op ons prachtige eiland.
Wat een geweldig gebaar! Heel hartelijk dank aan alle leden en sponsoren van de Rotary Goeree-Overflakkee om ons verder te helpen bij het realiseren van onze plannen voor een zwerfafval vrij Goeree-Overflakkee. 

Joop is de beste

Wij wisten allang dat Joop de Waal uit Ooltgensplaat een zwerfafval opruimtopper was. Leuk voor hem was ook de waardering vanuit de Gemeente Goeree Overflakkee toen bekend werd dat Joop de meeste kilometers had afgelegd gedurende heel 2022 in de Helemaalgroen app met maar liefst 7563 km. Deze smartphone-app wordt door vele duizenden zwerfafval opruimers in Nederland dagelijks gebruikt om de afgelegde trajecten bij te houden als een groen lijntje in de eigen gemeente.

Daarom zijn alle vrijwilligers van Stichting Schoon Goeree Overflakkee ook supertrots dat Joop deze erkenning heeft mogen ontvangen. Nogmaals van harte gefeliciteerd  Joop! Dubbel en dwars verdiend dankzij je tomeloze inzet om ons eiland mede schoon te houden van zwerfafval.

 

Hier de link naar het artikel van flakkeenieuws.nl

Nieuw Bestuurslid

Met ingang van 1 januari 2023 introduceren wij Glen Huijzers als nieuw bestuurslid van Stichting Schoon Goeree Overflakkee. Glen is werkzaam als relatiebeheerder en teamleider bij WEA Deltaland Accountants & Adviseurs in Middelharnis. Toen in de zomer van 2022 tijdens een netwerkbijeenkomst bekend werd dat de functie van penningmeester  vrij zou komen, bood Glen direct aan om deze functie voor ons te vervullen. Mede ook omdat Glen zich verwant voelt met de activiteiten en doelstellingen van onze stichting en de geweldige inzet van onze vrijwilligers om het zwerfafval probleem aan te pakken op Goeree-Overflakkee.

Toelichting bestuur 

Glen neemt als penningmeester binnen het bestuur de taken over van Karen van Burg. Karen had eerder aangegeven zich graag terug te trekken als bestuurslid vanwege toenemende drukke projectwerkzaamheden voor haar eigen onderneming. Wij respecteren haar besluit en bedanken Karen voor alle inzet bij tal van zaken en projecten van onze stichting. Als mede initiatiefnemer heeft zij er voor gezorgd dat Stichting Goeree Overflakkee is uitgegroeid tot een begrip in onze regio en ver daar buiten.

Aanvullend bericht van Karen

Mijn eigen bedrijf Creative Lines zet ik ook stop per 1-1-2023. Die ga ik tzt omvormen tot een creatief platform voor infografics en ideeën voor een duurzame, zwerfafval vrije en socialere leefomgeving. Mijn Facebook pagina Creative Lines heb ik al aangepast. In 2023 ga ik proberen het iets anders aanpakken op het gebied van creativiteit en vrijwilligerswerk naast mijn werk, gezin en zorg voor mijn vader. Om het beter te kunnen behappen en te doen wat past bij mij en ons gezin.

Het was fantastisch om met jullie de Stichting Schoon Goeree-Overflakkee op te bouwen en met Glen als nieuw bestuurslid komt dat helemaal in orde en alle mensen in deze groep verspreid over heel Goeree-Overflakkee Flakkee. Natuurlijk kom ik nog een keer meerapen in de groep en ben ik bereid mee te denken en helpen met het educatiepakket Go Schoon 🧹. Een heel mooi 2023 toegewenst allemaal! 🥂

GO Schoon Promo

Met trots kunnen we melden dat onze GO Schoon Promo film voor het educatie pakket ‘GO Schoon met Kobus Kokmeeuw’, op 14 oktober j.l. gepresenteerd voor de drie basisscholen in Stellendam, nu kan worden bekeken en gedeeld op…..jawel……ons eigen YouTube kanaal

Vergeet niet om je te abonneren op ons YouTube kanaal voor toekomstige video’s en content.

 

Opname GO Schoon

Aan het strand bij de Buitenhaven Stellendam was het op deze zonnige dinsdag 4 oktober gezellig druk met basisschoolleerlingen, nadat de eerste draaidag op 28 september was geannuleerd vanwege de regen. Er vonden deze ochtend filmopnames plaats voor de video die onderdeel zal uitmaken van het lespakket GO Schoon met Kobus Kokmeeuw voor de basisscholen op ons eiland. Voor de opnames was een groep basisschoolleerlingen uit Stellendam aanwezig, die onder begeleiding van ouders en vrijwilligers op de fiets naar de filmlocatie waren gekomen. Op deze zonnig ochtend werden de kinderen en figuranten geïnstrueerd over de te volgen scenes en looprichtingen. Bestuurslid Karen van Burg had de camper meegenomen om iedereen op de filmset te voorzien van koffie, thee en limonade en een vers broodje.

Stichting Schoon Goeree-Overflakkee is druk bezig met de ontwikkeling van een lespakket, dat uiteindelijk op alle basisscholen op het eiland beschikbaar moet zijn, aldus Marcel Brevé, voorzitter Stichting Schoon Goeree-Overflakkee.

Goeree-Overflakkee is een prachtig groen en schoon eiland. Helaas ligt er ook hier nog steeds zwerfafval in de bermen, op stoepen, fietspaden en op het strand. Stichting Schoon Goeree-Overflakkee zet zich met een groeiende groep vrijwilligers in om het eiland schoner te krijgen. Want… ‘Jong geleerd is oud gedaan!’

Klik op de foto’s voor grotere weergave

Wie kan ons helpen?

Wie kan ons helpen? Reacties graag via onze Facebookpagina of via een bericht aan: info@schoongoereeoverflakkee.nl
Aanvullend, de reden voor deze oproep is dat veel bestuursleden van Schoon Goeree Overflakkee het razend druk hebben met werken en daarnaast allerlei zaken en projecten binnen onze stichting onder handen hebben. We merken dat we het niet meer alleen aankunnen en doen om die reden graag een beroep op de hulp van onze geweldige vrijwilligers.
Hier een indruk van de school: https://youtu.be/OfPw6UNRtmw

Figuranten gezocht

Grijp nu eens je kans en kom (indien mogelijk) op woensdag 28 September naar Stellendam om als figurant of aanhaker deel uit te maken van onze videofilm. Tijdens de opnames kom je op de achtergrond in beeld en maak je deel uit van de allereerste videofilm van Stichting Schoon Goeree Overflakkee! Hoe leuk is dat. Laat het ons weten door je reactie te plaatsen onder dit bericht in onze Facebook Groep of een e-mail te sturen  aan info@schoongoereeoverflakkee.nl.

Wij zien uit naar veel reacties 😉

10.000ste deelnemer

Op 29 augustus vierde Stichting Helemaalgroen een klein feestje. Op deze dag werd de 10.000ste deelnemer geregistreert voor de Helemaalgroen app. Er werd een persbericht uitgestuurd om dit heugelijke feit kenbaar te maken.

Persbericht

Burgerinitiatief HelemaalGroen van 7 naar 10.000 in drie jaar! Op 29 augustus heeft de 10.000ste deelnemer zich aangemeld bij HelemaalGroen. Dit burgerinitiatief is ruim drie jaar geleden met zeven deelnemers gestart door Jaap de Boer (Achterhoek). Gewoon omdat hij een enorme hekel heeft aan zwerfvuil en zijn ergernis daarover graag omzet in actie. Vorig jaar is in ons land 220.000 km geregistreerd opgeschoond, nu staat de teller alweer op ruim 155.000 km. Duizenden vrijwilligers delen de insteek van Jaap en nemen grijper en vuilniszak ter hand om hun leefomgeving schoon te maken.

Intussen zijn acht gemeenten Partner geworden van HelemaalGroen, zij pakken het zwerfvuilprobleem voortvarend aan: Berkelland, Gemert-Bakel, Goeree-Overflakkee, Haaksbergen Leiden, Meierijstad, Pijnacker-Nootdorp en Uden. Al wordt het werk vrijwillig gedaan, de techniek kost geld. Hiervoor zijn sponsoren onontbeerlijk. (www.helemaalgroen.nl).

ANBI Stichting HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Zo maken alle deelnemers samen Nederland steeds groener. Zijzelf én hun omgeving worden hier vrolijk van.
In de gemeente Berkelland doet meer dan 1% van alle inwoners mee (473). Dit jaar schoonden zij alweer 16.000 km op, daarmee staat deze gemeente bovenaan als schoonste van ons land. Meer donateurs, zwerfvuilrapers en sponsoren in het hele land zijn van harte welkom. Doe jij ook mee? Alle beetjes helpen!

Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel!

(Bron: Jaap de Boer, ANBI Stichting Helemaalgroen)

Renée in de Spotlight

Ze ergerde zich ‘ongelooflijk’ aan de troep op straat en mopperde wat af. Tot een vriendin tegen Renée Schoenmaker uit Sommelsdijk zei: of je stopt met mopperen, of je gaat er wat aan doen. “Ik mopper nog steeds wel eens hoor, maar ben toen wel mijn steentje bij gaan dragen”, vertelt Renée nu, als een van de enthousiaste vrijwilligers van stichting Schoon Goeree-Overflakkee.

Ze is een bijzondere verschijning in Sommelsdijk. Daar loopt Renée geregeld met haar rollator, speciaal met een vuilnisbakje erop, door de straten. Onderweg raapt ze van alles op met een prikstok. Op de afvalbak van Renée prijkt de tekst: ‘Ik heb geen taakstraf, ik doe mijn werk’. “Mensen vragen zich weleens af wat ik heb uitgespookt. Ook wel leuk, daardoor krijg je gesprekken met ze.”

Lees het hele artikel met videoverslag van Renée op de website van Rijnmond Vandaag 

Presentatie Rotary

Ter info….
Onze stichting heeft een uitnodiging ontvangen van de Rotary Club Goeree-Overflakkee (https://www.rotary.nl/goereeoverflakkee/) om een presentatie te verzorgen voor de aangesloten rotary-leden. Na overleg is de datum 30 augustus gepland op locatie in Middelharnis.
Natuurlijk doen we dat graag en kan voorzitter Marcel Bréve, samen met Frits Stel, onze activiteiten, doelstellingen en succes in een powerpoint presentatie delen met deze geweldige service club op ons eiland. We houden jullie op de hoogte.

Schoonste Strand 2022

Het strand in Ouddorp is uitgeroepen tot het Schoonste Strand van Nederland. Het uitgestrekt strand in gemeente Goeree-Overflakkee is de landelijke winnaar van de Schoonste Strand-verkiezing 2022.

Dit werd vanmiddag bekend bij de prijsuitreiking in Beachclub Lekker in het Zeeuwse Vrouwenpolder. Al jaren zijn de stranden van Ouddorp te vinden in de landelijke top van de schoonste stranden. Meerdere jaren heeft de gemeente de titel Schoonste Strand van Zuid-Holland binnengesleept. In 2018 kreeg Ouddorp ook de titel Schoonste Strand van Nederland.

Bekroning op het werk

Wethouder Berend Jan Bruggeman is trots. “De landelijke titel winnen is de bekroning op ons werk. We hebben prachtige stranden in onze gemeente, en dat willen we graag zo houden. Met dank aan alle partijen die zich blijven inzetten voor een schone kust. Zoals de vrijwilligers die zwerfvuil ophalen of de medewerkers van de gemeente die zorgen dat een strand er na een warme zomerdag weer tiptop uitziet. Dank ook aan alle strandgasten die – zoals het hoort – hun afval opruimen.”

(Inter)nationale erkenning

In mei werden de stranden bij Ouddorp en Brouwersdam en diverse jachthavens al bekroond met zeven blauwe vlaggen. De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding. Elk jaar worden de vlaggen toegekend aan de stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. Ook hoort Goeree-Overflakkee bij de top 5 meest groene en duurzame toeristische bestemmingen wereldwijd. In april kreeg gemeente Goeree-Overflakkee de Platinum Quality Coast Award. Quality Coast is onderdeel van ‘s werelds grootste programma voor duurzaamheid en kwaliteit voor kustbestemmingen.

Schoonste stranden verkiezing

De strandverkiezingen zijn een jaarlijks initiatief van Strand Nederland in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland, Rijkswaterstaat, Stichting KMVK, Entree Magazine en KIMO. Inspecteurs bepalen welk strand het schoonste van Nederland is. Er wordt gekeken naar hoe het staat met het schoonhouden van paviljoens. Maar ook of de bezoeker op een duidelijke en makkelijke manier gewezen wordt op en aangezet wordt tot het schoonhouden van het strand. Hoofddoel is bij te dragen aan blijvende schone(re) toeristische stranden in Nederland. Op een schoon strand is het namelijk fijner zonnen, sporten, wandelen en werken!

(bron tekst: SGP Goeree-Overflakkee, 28 juli 2022)

1e Leskist GO Schoon

Met enige trots melden wij jullie dat de allereerste leskist nu klaar is voor het basisschool educatieprogramma van onze stichting. Een educatie project waar Karen van Burg, Pascha Komttebed en Akkeline van Lenten veel aandacht aan geven en heel druk mee zijn. Later dit jaar meer hierover.
De houten leskist wordt o.a. gevuld met een hartstikke gaaf lespakket om basisschool leerlingen te betrekken bij het opruimen van zwerfafval rond de school en in de eigen buurt. Het lespakket bestaat uit kleurplaten, boeken, gele hesjes voor de kinderen, grijpstokken en een video die de kinderen uitlegt en betrekt bij het actief opruimen van zwerfafval. En waarom dit zo belangrijk is. We hopen natuurlijk dat de les kist straks een mooie plek krijgt op de basisscholen die wij hiervoor benaderen en dat de kinderen een leuke en inspirerende les krijgen van de juf of meester.

Nieuwe Visitekaartjes

Op vrijdag 8 juli ontvingen we onze bestelde visitekaartjes van de drukker retour. De kaartjes zijn bedoeld om weg te geven als je tijdens het rapen onderweg geïnteresseerde mensen tegenkomt die graag meer willen weten van onze Stichting Schoon Goeree-Overflakkee. Met dit visitekaartje kunnen onze vrijwilligers dan nog meer bekendheid creëren door iemand te wijzen op onze website vol informatie en het e-mailadres om ons te kunnen contacten.
Het visitekaartje heeft een fris uiterlijk met witte achtergrond, met gecentreerd kleuren logo van onze stichting en in verschillende kleuren blauw zijn de golven van de zee te zien. Met op de ene kant ons webadres en info e-mail adres. En op de andere kant de leus “Doe je mee? Voor een Schoon Goeree-Overflakkee. De visitekaartjes zijn in een oplage van 1000 stuks opgeleverd en beschikbaar voor alle actieve vrijwilligers om ze weg te geven aan geïnteresseerde mede bewoners op ons eiland die willen meehelpen om ons eiland schoon te maken en te houden.

Donatie Zuidwester :-)

Op ons prachtige eiland Goeree-Overflakkee zijn dagelijks vele tientallen vrijwilligers actief met het opruimen van zwerfafval. Uitgerust met een grijper, ring, geel hesje met logo en rode vuilniszak struinen ze langs wegen, bermen en in natuurgebieden om het achtergelaten zwerfafval uit de natuur te verwijderen. Maar ook op het strand en in de dorpskernen kom je deze zwerfafval toppers tegen.

Zwerfafval topper Gerrie Jansen

Eén van onze zwerfafval toppers is Gerrie Jansen. Samen met echtgenoot Wout wandelt ze, naast haar baan als jobcoach bij Stichting Zuidwester voor Werk, vele honderden kilometers per jaar door de groene en bloeiende natuur- en buitengebieden van Ooltgensplaat. Als ze op pad gaan hebben ze een grijper en vuilniszak bij zich en zorgen ze er samen voor dat zwerfafval uit de bermen en langs doorgaande fietspaden wordt opgeruimd. Hoe geweldig is dat!

Gerrie en Wout, samen met alle andere ruim 175 vrijwilligers van Stichting Schoon Goeree-Overflakkee, zetten zich geheel belangeloos in voor een schonere leefomgeving voor ons allemaal. Op de facebookpagina “Schoon Goeree-Overflakkee” kun je alle dagelijkse raap- en vondst avonturen in foto’s en reacties meebeleven en je verbazen over het zwerfafval wat overal wordt gevonden op ons eiland.

Doe je mee? Voor een Schoon Goeree-Overflakkee

Mede dankzij alle vrijwillige inzet helpen ze voorkomen dat zwerfafval gaat verwaaien en in de natuur terecht komt, in het water belandt en tenslotte zelfs in de voedselketen terechtkomt. Maar zwerfafval rapen heeft nog veel meer positieve kanten voor mens en maatschappij. Je ontvangt complimentjes onderweg tijdens het rapen, je krijgt een voldaan gevoel bij elke volle zak zwerfafval die je bij elkaar sprokkelt, je wandelt flinke stukken zodat je je fit en vitaal voelt en je laat een opgeruimd spoor achter je die voor iedereen zichtbaar is.

Je gezamenlijk inzetten voor het gemeenschappelijk zwerfafvalvrije doel op het eiland heeft ook een sociale functie. Dat zien wij bijvoorbeeld terug bij onze twee wekelijkse opruimacties ergens in één van de dorpskernen op het eiland waar een groep vrijwilligers elkaar op vrijdagochtend ontmoeten en beter leert kennen. Het gevoel je in te zetten voor een goed doel en om ervaringen te kunnen delen versterkt de onderlinge band van vrijwilligers. Een band die er ook voor zorgt dat steeds meer vrijwilligers zich aanmelden om mee te helpen om de eigen buurt vrij van zwerfafval te maken en te houden.

En dankzij de inzet van deze vrijwillige zwerfafval rapers staat onze Gemeente Goeree-Overflakkee in de absolute top van schoonste gemeenten van Nederland.

Educatie project in ontwikkeling

Om het belang van een schoon en zwerfafvalvrij eiland verder te onderstrepen hecht Stichting Schoon Goeree Overflakkee belang aan een goede voorlichting. Voorlichting om in een vroeg stadium onder de aandacht te brengen van kinderen op de basisscholen op het eiland. Dit jaar gaat het educatieve project “GO Schoon met Kobus Kokmeeuw” van start op drie basisscholen in Stellendam. De wens is om voor alle basisscholen op Goeree-Overflakkee dit lespakket aan te bieden.

Gelukkig kunnen we, behalve op de inzet van vele vrijwilligers, ook rekenen op donaties van verschillende bedrijven, organisaties en instellingen. Mede dankzij hun geweldige maatschappelijke en financiële steun kunnen we het educatieproject verder vorm geven en uitrollen.

Wij zijn Stichting Zuidwester zeer erkentelijk voor de toekenning van het sponsorbedrag en de motivatie van Gerrie Jansen die hier aan ten grondslag lag. Nogmaals onze hartelijke dank.

Bestuur Stichting Schoon Goeree-Overflakkee

Intro Nieuw Bestuurslid

Met heel veel plezier introduceren wij Debby Roukens als nieuw bestuurslid van Stichting Schoon Goeree-Overflakkee. We hebben Debby (1972) gisteren officieel verwelkomd als algemeen bestuurslid van onze stichting. Ze heeft een jarenlange ervaring met live-presentaties op radio en tv (voor zowel nieuws als gevarieerde programma’s), voice-over en commercials. We kennen haar ook als columniste voor iGO nieuws, waarin ze om de week haar belevingen en gedachten verwoord in een column. En ze neemt regelmatig haar grijper mee tijdens haar wandelingen om de verscholen plekjes te ontdoen van zwerfafval. Welkom Debby!

Toelichting bestuur

Debby neemt de algemene bestuurstaken over van Akkeline van Lenten. Akkeline had eerder aangegeven om na een jaar terug te treden als algemeen bestuurslid van onze stichting. Wij respecteren dit besluit van Akkeline en bedanken haar voor alle inzet en positieve energie van het afgelopen jaar.

Buitengewoon Schoon

Help jij mee het eiland schoon te houden?

Blikjes langs de weg, hondenpoep op straat of een vergeten barbecue op het strand. We zijn ons allemaal bewust van het mooie eiland waarop we leven. Helaas blijkt dat de omgeving niet altijd wordt schoongehouden. De rommel die we zelf maken, ruimen we ook zelf op, toch? De campagne buitengewoonschoon roept inwoners en bezoekers op om de rommel die je zelf maakt, ook zelf op te ruimen. Alleen zo houden we ons mooie eiland buitengewoonschoon! Kijk maar eens op Buitengewoon Schoon!

Buitengewoonschoon helden van Goeree-Overflakkee

Er zijn gelukkig heel veel mensen die zich inzetten op het eiland om zwerfafval op te ruimen. We lichten zes bijzondere mensen uit die hun steentje bijdragen aan een schoon Goeree-Overflakkee.

Joop – Vrijwilliger Schoon Goeree-Overflakkee
Joop haalt al meer dan tien(!) jaar vrijwillig zwerfafval op. ‘Ik merk dat het afval steeds meer wordt. Het is daarom hard nodig’, vertelt Joop. ‘Maar nog fijner is het als mensen het afval niet op straat zouden gooien.’ Joop gaat dagelijks op pad met de fiets of benenwagen om in de wijde omtrek van zijn woonplaats Ooltgensplaat zwerfafval op te ruimen en af te voeren.

 

Renée – Vrijwilliger Schoon Goeree-Overflakkee
Op Renée’s rollator staat: Ik heb geen taakstraf, ik doe mijn werk. “De buurman heeft deze rollator voor mij in elkaar geknutseld, er zit zelfs een prullenbak op. Superhandig!” Renée houdt straten en bermen in Sommelsdijk en Middelharnis al jaren schoon. “Zwerfafval opruimen is een verslaving voor mij”. Heel belangrijk dat  afval in de berm wordt opgeruimd, want als een blikje wordt versnippert tijdens het maaien belandt het in de nabijgelegen weilanden. ‘Koeien eten die ijzersnippers op en gaan daaraan dood’, legt Renée uit.

Josien – Juffrouw
Juffrouw Josien prikt samen met haar leerlingen afval op weg naar de gymzaal. ‘Ik merk dat de kinderen dit ook belangrijk vinden, vooral voor de natuur en de dieren die last kunnen krijgen van het afval.’ Jong geleerd, is oud gedaan.

Gerbrand – Medewerker buitendienst

Zo vader, zo zoon! Gerbrand trad in de schoenen van zijn vader en koos ook voor een carrière als chauffeur op de veegmachine. ‘Het mooiste aan mijn werk vind ik dat als ik door een straat heen rijd en achter mij kijk het gewoon schoon is’, vertelt Gerbrand.

Huib – Opzichter buitendienst
Waarom Huib afval opruimt op het strand? ‘De kust is uniek, geen stuk is hetzelfde. Ik wil daarom het strand toegankelijk houden voor iedereen, zodat we er met elkaar van kunnen genieten.’ Vorige zomervakantie is er door Huib en zijn collega’s 86 ton afval van het strand gehaald. Tuinstoelen, tafels en barbecues, je kunt het zo gek niet bedenken!

Marlies – Vrijwilliger Schoon Goeree – Overflakkee
Marlies ergerde zich onderweg naar haar werk aan het hoeveelheid afval in de berm. ‘Ik weet dat het iemand anders zijn rommel is. Maar je moet die knop voor jezelf omzetten. Je kunt beter zelf beginnen.’ Marlies neemt het heft in eigen handen en ruimt haar fietsroute op.

Hoe kun jij meehelpen?

Om het eiland buitengewoonschoon te houden hebben we jouw hulp nodig! Dit kun je op 2 manieren doen:

  1. Meld je aan als vrijwilliger via Schoon Goeree-Overflakkee en voeg je bij de community! Om je aan te melden kun je contact opnemen via het e-mailadres: info@schoongoereeoverflakkee.nl of via het contactformulier op deze website.
  2. Vraag een prikker en vuilniszakken aan bij het RAD. Deze zijn gratis. Zo kun je zelf aan de slag om jouw buurt buitengewoonschoon te houden!

bron: https://www.goeree-overflakkee.nl/buitengewoonschoon

Gastvrij onthaal ’t Hoad

Zaterdag 5 maart was het prachtig weer. Het had licht gevroren, daardoor een fris windje aan de rand van het Haringvliet vlakbij de opgang naar de opvangboot op het haveneind in Middelharnis….lokaal bekend als ’t hoad. We hadden voor de 3e keer een afspraak met de mannen van de opvangboot, die ons gingen helpen bij het opruimen van zwerfafval.

Mooi lijstje met namen

We kregen een lijstje met namen in handen van de Syrische deelnemers zodat we wisten wie we precies konden verwachten. De ‘goede morgens’ en ‘hoe gaat het met u’ werden onderling uitgewisseld toen we elkaar voor de eerste keer zagen op de parkeerplaats. We kregen een vriendelijke ‘box’ als begroeting zoals nieuw gemaakte vrienden dat doen. Er waren genoeg vrijwilligers van Stichting Schoon Goeree-Overflakkee aanwezig om het vervoer van 12 deelnemers van de opvangboot mogelijk te maken.

Weer veel te rapen

En zo stapten we in de auto’s om te vertrekken richting Middelharnis. We stopten op de parkeerplaats bij de Jumbo om vandaar naar verschillende richtingen in groepjes verder de wijk in te trekken. De mannen hadden er zin in en deden erg hun best om alle zwerfafval in de rode vuilniszak te laten verdwijnen. Op het terrein lag weer veel te rapen. Tientallen blikjes werden er uit de struiken gevist, veel plastic verpakkingsmateriaal, vuurwerkresten en doppen en kroonkurken. Uit de sloot werd door Frits (Stel) een winkelmandje gevist, die later handig dienst deed als opvang voor de blikjes. Maar ook blauwe zakken die aan de rand van de sloot een plekje hadden gevonden werden snel opgeruimd. Thomas (Knol) vond nog een flink stuk aluminium die op de aanhanger werd geladen en toch ook weer zorgt voor extra oud ijzer inkomsten die we als stichting goed kunnen gebruiken.

Communicatie schept een band

Onderweg werd met elkaar gesproken in afwisselend Nederlands en Engels. Er werd gelachen om de manier waarop de mannen van de opvangboot probeerden de juiste Nederlanse uitspraak te pakken te krijgen. Zo werd op een garagedeur met een print van het strand, de zee en de lucht door Els (Kievit) verteld wat de juiste uitspraak moest zijn, Er werd een dappere poging gedaan, maar ‘stront ‘klink toch minder aantrekkelijk als ‘strand’. Maar ja, het valt ook niet mee om ons taaltje te leren begrijpen en goed uit te spreken.

Rond 11:30 uur kwamen we aan bij de vestiging van Goed voor Goed in Sommelsdijk. Daar konden we in het zonnetje, aan de achterkant van het gebouw genieten van een kop thee of koffie met wat lekkers. Het moment om met elkaar verder te praten, foto’s te delen en over en weer vragen te stellen over elkaars cultuur en achtergronden. We besloten ook deze keer de koffiepauze met het maken van een groepsfoto als aandenken aan een geslaagde ochtend.

Koffie en Arabische thee aan boord

We stapten weer in de auto en reden terug naar het havenhoofd om de mannen netjes af te leveren op de boot de ‘Poseidon’. Gastvrij als ze zijn, werden we uitgenodigd aan boord voor koffie en Arabische thee, die ons goed smaakten. We communiceerden nog met elkaar via een handige app op de smartphones van de mannen. Zo leerden we wat voor beroepen ze hadden in Syrië, van elektricien tot medewerker bij een olieboorbedrijf in de woestijn met boordiepten tot wel 7 km.

Dat het zwerfafvaluitje telkens in de smaak valt merken we als we vertellen dat we op vrijdag 11 maart weer een gezamenlijke opruimactie hebben. Dan willen velen wel weer mee. Afhankelijk van de locatie, zullen een aantal vrijwilligers met de auto een paar mannen mee nemen naar de opruimlocatie. Volg daarom de informatie op deze website om dat te weten te komen.

Namens alle vrijwilligers van Schoon Goeree-Overflakkee danken we iedereen voor alle hulp en inzet vandaag en voor de gastvrijheid na afloop aan boord van de opvangboot. We zien jullie graag een volgende keer.

Met speciale dank aan  Goed voor Goed voor de koffie en lekkernijen en onze Stichting Schoon Goeree Overflakkee voor de in bruikleen gegeven materialen. Wederom super geregeld!

MS Poseidon Adventure

Om 9:45 uur arriveerde ik zaterdagochtend 19 februari op het parkeerterrein van het havenhoofd in Middelharnis. Natuurlijk iets te vroeg, maar ik parkeerde mijn auto naast die van Renée Schoenmaker die ook net was aangekomen. Niet veel later kwam ook Bert, bekende vrijwilliger bij Goed voor Goed Kringloopwinkel in Sommelsdijk, aangereden.

Opvangschip Poseidon

Zo stonden we met elkaar ruim voor 10:00 uur vanochtend nog even te overleggen over de invulling van de ochtend voordat we aan boord gingen van het opvangschip de Poseidon. Wij hadden namelijk een afspraak met zes vluchtelingen uit het verre Syrië, die ons vandaag gingen helpen met het opruimen van zwerfafval. Bert en Renée hadden de foto’s gezien van de ravage die storm Eunice had achtergelaten bij  sportcomplex De Staver in Middelharnis en het leek een goed idee om daar aan de slag te gaan.

Maar eerst gingen we aan boord van het opvangschip om de mannen te begroeten die vandaag met ons mee zouden gaan. Renée had een lijst met namen ontvangen van de contactpersoon die ze keurig had genoteerd op een papiertje. We werden vriendelijk ontvangen door een beveiliger aan boord. Toen we vertelden met welke bedoelingen we aan boord waren gekomen, kwamen de eerste jonge mannen op de lijst al naar de ontvangstruimte om zich te melden voor het ‘zwerfafvalopruimuitje’ van vandaag.

Renée en Bert introduceerden ons in de Engelse taal bij de groep mannen die enthousiast in een paar woorden Nederlands aangaven blij te zijn met onze komst en het doel van vandaag. “Dank u wel” werd meerdere keren geroepen. We hoorden de namen van Tony, Ahmad, George en Sharif voorbijkomen en probeerden wij een gezicht te onthouden bij de naam op ons lijstje. Even later liepen we met elkaar de loopbrug over naar onze auto’s waar we in groepjes van 3 personen per auto op weg gingen naar De Staver. Onderweg werd met interesse gevraagd naar onze leefomstandigheden in Nederland, de soort muziek die ze hoorden over de radio en allerlei dingen die we onderweg met de auto tegenkwamen. Toen we bij De Staver aankwamen werd iedereen voorzien van een grijper, ring en rode vuilniszak en konden we aan de slag.

Eer van ons werk bij De Staver

Er lag ongelooflijk veel piepschuim, afkomstig van het gehavende dak van de sporthal, waar al een hele ploeg bezig was om een spoedreparatie te doen voordat later vandaag de regen zou invallen. De mannen toonde veel ijver met het opruimen van stukken dakbedekking en piepschuim dat overal verspreid in de struiken terecht was gekomen na de storm van gisteren. Al snel werden de vuilniszakken gevuld en moest een nieuwe rol uit de auto worden gehaald. De werkploeg die de reparatie aan het dak verzorgde kon onze opruimactie voor het kleine spul zeer waarderen en bood aan om de rode zakken mee te nemen in de grote open vrachtauto om af te voeren. Dat aanbod sloegen wij natuurlijk niet af.

Tony, George en Ahmad bleken harde werkers

Onze Syrische gasten veegden met een geleende bezem de omgeving van de ingang aan en liet al het zwerfaval in meerdere rode vuilniszakken verdwijnen. De chauffeur van de vrachtauto moest glimlachen bij zoveel werklust en gaf ons de gelegenheid om een groepsfoto te maken bij alle opgeruimde troep op het terrein. Hij verplaatste zelfs zijn vrachtauto een stuk om ruimte voor ons te maken.

Wahleed de ‘Goed voor Goed’ tolk

Nadat de groepsfoto was gemaakt (niet iedereen staat er op) gingen we op weg naar de koffie bij het filiaal van Goed voor Goed in Sommelsdijk. Hier konden we nog even bijpraten en genieten van de meegebrachte cake en stroopwafels die Bert had meegenomen. Eén van de vrijwilligers bij Goed voor Goed, Wahleed uit Somalië, bleek verrassend goed Arabisch te spreken. Zo hadden we een tolk om de communicatie met de groep te vergemakkelijken. Er werd gevraagd of de mannen het naar hun zin hadden gehad en of zij misschien graag nog eens zouden meegaan om zwerfafval te rapen. Via Wahleed vernamen wij dat ze het erg leuk hadden gevonden en heel graag nog eens met ons op pad wilden. Zo werd er een voorlopige datum van zaterdag 5 maart gepland. Nog wel af te stemmen met de coördinator en met de vrijwilligers van Stichting Schoon Goeree Overflakkee, maar de aanzet was gemaakt.

Ver van huis, geliefden en familie

De buit van vanochtend….top gedaan!

Tijdens de koffie kregen we meer inzicht in de achtergronden van de jonge mannen die verblijven op het opvangschip. Zo bleek George vader te zijn van een 7 maanden oude zoon Marvin, die hij samen met zijn vrouw moest achterlaten in Syrië vanwege het feit dat hij slachtoffer is geworden van de christenvervolging. Hij miste ze alle twee heel erg en belt dagelijks met ze om te vernemen hoe het met ze gaat. Zo hadden Tony, Sharif en Ahmad ook hun verhalen die je doen beseffen wat een leed deze mensen hebben doorgemaakt en hoe goed wij het hier met elkaar hebben. Nadat er nog wat foto’s van familie waren bekeken, verlieten wij de gastvrije Goed voor Goed Kringloopwinkel weer om terug te keren naar het havenhoofd.

Daar aangekomen namen we handenschuddend afscheid van onze gasten die tevreden en terugzwaaiend via de loopbrug terugkeerden naar het afgemeerde schip. Wij kijken met veel plezier terug op een in alle opzichten geslaagde zwerfafval opruimochtend met enthousiaste vreemdelingen die we wat beter hebben leren kennen vandaag. Gewone mensen die in een ver vreemd land proberen de moed er in te houden, ondanks het gemis van thuis, geliefden en familie. Het zet je wel aan het denken. Ik kijk alvast uit naar zaterdag 5 maart als we onze nieuw gemaakte vrienden weer kunnen ontmoeten…..

(Met dank aan Renée en Bert voor het genomen initiatief en de gastvrijheid. En een dank je wel aan Stichting Schoon Goeree Overflakkee voor het beschikbaar stellen van alle materialen!)

 

 

 

 

 

Presentatie Lions Club GO

Op woensdag 9 februari 2022 kwam Jaap de Boer, bedenker en initiatiefnemer van de Helemaal Groen app, vanuit het pittoreske dorp Geesteren in de provincie Gelderland naar ons eiland Goeree-Overflakkee op uitnodiging van de Lions Club Goeree-Overflakkee.

Sfeervolle ontmoeting met de Lions

De leden van de Lions Club toonden interesse in de smartphone app en de doelstellingen van de stichting Helemaal Groen. Met name hoe het van een persoonlijk initiatief is uitgegroeid tot een landelijke bekende app met ruim 8.300 individuele deelnemers. Maar natuurlijk wilden de Lions Club ook graag horen hoe de vrijwilligers van Schoon Goeree-Overflakkee de Helemaal Groen app lokaal hebben omarmd en dagelijks gebruiken op hun wandel- en/of fietstochten bij rapen van zwerfafval op het eiland.

Voor deze unieke bijeenkomst die werd gehouden in Hotel de Gouden Leeuw in Goedereede, hadden we voor de Lions Club een presentatie gemaakt over onze stichting, wie we zijn en wat we doen, over onze doelstellingen en speerpunten, de enthousiaste vrijwilligers en de gezamenlijk behaalde resultaten in het afgelopen jaar 2021. En natuurlijk spraken we ook over onze toekomstplannen. Over ons educatie project waar we mee bezig zijn, de wens om promotie speldjes te introduceren en dat we graag verder willen groeien met vrijwilligers om onze 1% doelstelling aan zwerfvuilrapers te kunnen realiseren in 2025.

Helemaal Groen app populair onder zwerfafvalrapers

En je begrijpt dat de aanwezige Lions aandachtig luisterden naar onze voorzitter Marcel Brevé, die op zijn eigen manier en met veel enthousiasme de presentatie voor zijn rekening nam en verschillende vragen van de toehoorders beantwoordde. Wij hadden in onze presentatie een paar slides opgenomen waarin de Jaap de Boer kon worden geïntroduceerd en hij kon vertellen hoe gemakkelijk de Helemaal Groen app is te gebruiken. Jaap vertelde over hoe het ooit is begonnen met een idee om ‘groene lijntjes’ zichtbaar te maken en hoe dit idee navolging kreeg in zijn eigen gemeente Berkelland. En dat via de app en via de Helemaal Groen website een dashboard kan worden getoond waarop je kan zien, wie er op welke moment actief is in een bepaalde gemeente. En dat het gebruik van de Helemaal Groen app in 2019 snel uitgroeide van 7 gebruikers in de gemeente Berkelland naar nu duizenden gebruikers in heel Nederland. Allemaal met het gemeenschappelijke doel om Nederland Helemaal Groen te maken!

Officieel Partner Helemaal Groen

Jaap de Boer (2e van links) met Frits, Marcel en Pascha van Stichting Schoon Goeree-Overflakkee in Goedereede

Jaap de Boer sprak verder zijn waardering uit over de aanpak en het succes van Stichting Schoon Goeree-Overflakkee en de resultaten die zijn behaald mede dankzij het gebruik van de Helemaal Groen app. Maar ook een woord van dank aan de Gemeente Goeree-Overflakkee die nu ook officieel partner is geworden waardoor de ontwikkeling van de Helemaal Groen app verder wordt ondersteund voor de komende jaren. Na de toelichting van Jaap nam Marcel de presentatie weer over en kregen beiden na afloop een verdiend applaus van de aanwezigen in de historische zaal van het hotel.

Geweldige steun voor onze stichting

Na afloop van de presentatie waren de Lions benieuwd hoe zij onze stichting konden helpen bij het realiseren van de toekomstplannen. De Lions overlegden met elkaar en even later nam Bert de Boer, President van de Lions Club, het woord. Om vervolgens namens de aanwezige Lions (vanuit de Stichting Paul van Hessenfonds), Stichting Schoon Goeree Overflakkee een bedrag van €500 te schenken als bijdrage voor het kunnen realiseren van het onderwijsproject aan de basisscholen. Daar zijn wij natuurlijk zeer erkentelijk en dankbaar voor en zorgen ervoor dat deze geweldige bijdrage goed wordt besteed aan het educatieproject.

Voor onze komst naar Goedereede ontvingen wij, uit handen van de President van de Lions Club, nog een heerlijke fles wijn als aandenken aan een zeer geslaagde avond.

Stichting Schoon Goeree-Overflakkee bedankt langs deze weg ook graag alle leden van de Lions Club Goeree-Overflakkee voor de uitnodiging en geboden gelegenheid om onze activiteiten als stichting te presenteren. Met onze bijzondere dank voor de gastvrijheid deze avond en de ontvangen financiële steun bij het realiseren van de beoogde projecten. Het was ons een bijzonder genoegen om een keer aanwezig te mogen zijn bij de vergadering van een heel bijzondere serviceclub op ons eiland.

Achthuizen weer Schoon

Zaterdag 5 februari 2022 trokken veel vrijwilligers en dorpsgenoten naar het terrein van de ijsbaan in Achthuizen. De dorpsraad van Achthuizen, onder leiding van Piet Bakelaar, had een leuk evenement bedacht die de titel “Achthuizen Schoon” meekreeg. Een dorpsgenoot van Piet had een vraag gesteld over wat de beste manier kon zijn om het het zwerfvuil in het dorp aan te pakken. Dat was reden voor de dorpsraad om contact te zoeken met de Stichting Schoon Goeree Overflakkee die ervaring heeft met het opruimen van zwerfvuil in tal van dorpen op ons mooie eiland. Het contact leidde tot een goed georganiseerd evenement waarbij vele dorpsbewoners en vrijwilligers de handen uit de mouwen wilden steken om het dorp Achthuizen weer een netter aanzien te geven.

 

Warm onthaal in Achthuizen

Een deel van de vrijwilligers in Achthuizen die hebben meegedaan met de opruimactie van de dorpsraad.

Aan de oproep via iGO.nl en via de website van de Stichting Schoon Goeree Overflakkee werd door ruim 30 vrijwillige rapers gehoor gegeven om op deze frisse maar ook zonnige ochtend in groepjes door het dorp en het buitengebied te trekken om zwerfafval op te ruimen. Bij aankomst werden we getrakteerd op een heerlijke kop koffie, thee en versnapering. Nadat Piet Bakelaar namens de dorpsraad en Marcel Brevé van Stichting Schoon Goeree Overflakkee iedereen hadden verwelkomd, werd er een korte uitleg gegeven van het doel van de ochtend. Er werden grijper en ringen voor jong en oud in bruikleen gegeven en na een korte uitleg ging iedereen in verschillende richtingen op pad en op zoek naar zwerfafval.

Slootkanten vol plastic en piepschuim

Niemand behoefde ver te zoeken want onderweg viel genoeg te rapen. Overal in de bermen en slootkanten lag veel verwaaid zwerfafval. Vooral nabij de recent nieuw gebouwde huizen aan de Zandweg bleek maar weer eens hoeveel troep wordt achtergelaten en niet opgeruimd na de oplevering van nieuwe woningen. Platen hout, heel erg veel stukken piepschuim, plastic zakken, isolatiematerialen, blikjes en andere rommel vulden al snel de rode vuilniszakken. De grove stukken hout, afkomstig van pallets, werden op een hoop gelegd langs de kant van de weg en werden later in de middag met een aanhangwagen opgehaald. Ook werden er vele stukken hout uit het bos getrokken, wat door de plaatselijke  jeugd daar was achtergelaten bij de bouw en het gebruik van boomhutten.

Ruim 1500 liter zwerfafval geraapt

Zo bepaalde iedereen zijn eigen route door en om Achthuizen en bleek bij terugkeer dat de actie van de dorpsraad bijzonder geslaagd was te noemen. Er werd maar liefst 1500 liter zwerfafval opgehaald. Dat zijn 6,5 kliko’s van 240 liter vol met zwerfafval. En dan is al het grove zwerfafval, wat niet in de vuilniszakken kon worden meegenomen, nog niet eens meegeteld. Alles werd netjes op de grote aanhangwagen van Marcel Brevé geladen, die namens de stichting zorgdraagt voor het afvoeren van het geraapte zwerfafval naar de RAD.

Trotse inwoners

Er werd nog gezellig nagepraat met een kop koffie en koek. Na afloop bedankten Piet Bakelaar namens de dorpsraad Achthuizen alle dorpsgenoten en vrijwilligers voor de getoonde inzet en deelname. Piet sprak de wens uit om over een paar maanden nog eens een opruimactie te organiseren. Daar kon iedereen zich in vinden. We maakten nog een leuk groepsfoto met alle deelnemers. Alle deelnemers kregen van de dorpsraad nog een zakje chocolade paaseitjes mee naar huis als aandenken aan een zeer geslaagde ochtend in het mooie, gastvrije en ambitieuze dorp Achthuizen. Graag tot ziens bij een volgende keer!

Presentatie Raadsleden

Op donderdagavond 13 januari was het dan zover. De presentatie van Stichting Schoon Goeree-Overflakkee voor de raadsleden van de Gemeente Goeree-Overflakkee kon doorgang vinden. Niet fysiek, maar online. Voor de presentatie waren circa 67 deelnemers uitgenodigd om de presentatie op afstand te kunnen volgen. Vele vrijwilligers deden dat ook vanuit diverse dorpskernen op het eiland. Marcel Brevé, voorzitter van onze stichting, kreeg wat eerder dan gepland het verzoek van Raadsvoorzitter Hendrik Herweijer om de presentatie te beginnen vanuit het Bestuurscentrum Het Rondeel in Middelharnis.

Als je het eenmaal ziet, kun je het niet meer…..NIET zien
(Marcel Brevé)

Vanwege het ontbreken van een echt toehorend publiek, was het in het begin even wennen maar al snel begon Marcel zijn goed voorbereide en enthousiaste verhaal over de activiteiten van onze stichting. Over hoe het ooit begon in 2018 en hoe ver we nu in 2022 zijn gekomen dankzij de tomeloze inzet van al die betrokken vrijwilligers, bedrijven en organisaties. Allen met hetzelfde doel; om Goeree-Overflakkee binnen de kaders van het eiland zwerfafvalvrij en vooral mooi te houden voor de inwoners en de toeristen die ons eiland bezoeken.

Samen Bouwen aan Succes

Marcel liet via een timeline zien hoe het idee van zwerfafval rapen door enkele vrijwilligers is uitgegroeid tot een echte stichting met een zeer betrokken bestuur,  vele activiteiten en ambities. Marcel stond stil bij de doelstellingen en speerpunten die we als stichting hebben bepaald. Ook de motivatie van vrijwilligers, de Helemaal Groen app, de bestuursleden en de samenwerking met partners werden ruimschoots toegelicht. En natuurlijk de resultaten die werden behaald in 2021, aansluitend op de resultaten van 2020 en 2019. Het behaalde resultaat liet een enorme groei zien in geraapt zwerfafval van 70.000 liter in 2019 tot ruim 120.000 liter in 2021. Een supermooi resultaat dat ook op  veel waardering van de raadsleden kon rekenen. Raadsleden die allen aandachtig meeluisterden naar het enthousiaste verhaal van onze voorzitter. Tot slot werden toekomstige projecten toegelicht, waarbij het educatieproject “ZwerfKID” voor 19 basisscholen bijzondere aandacht kreeg. De presentatie eindigde met de conclusie dat de samenwerking met inwoners en Gemeente van bijzonder groot belang is om een zwerfafvalvrije leefomgeving  te garanderen voor de lange termijn.

Aluminium Blikjes Raden

Tijdens de presentatie vroeg Marcel de raadsleden hoeveel aluminium blikjes we in 2021 bij elkaar hadden geraapt uit bermen, slootkanten, dorpskernen en omliggende natuur. De raadsleden konden via de chat een getal invoeren, de genoemde getallen liepen uiteen van 10.000 tot wel 100.000 stuks. Het bleken er ruim 80.500 stuks te zijn, waarbij de oud metaalopbrengst van de blikjes voldoende bleek om de kosten van onze website in het eerste jaar volledig mee te financieren. De bijeenkomst eindigde in een waardering van de raadsleden voor de zeer verzorgde presentatie en de begeleidende woorden van Marcel. Er werden nog enkele vragen van raadsleden beantwoord met hier en daar een extra toelichting bij sommige vragen. Stichting Schoon Goeree-Overflakkee kijkt met veel genoegen terug op de geboden gelegenheid om de activiteiten van onze stichting in de spotlight te kunnen zetten voor de raadsleden van de Gemeente Goeree-Overflakkee.

Jaarverslag 2021

Het jaar zit er op. In vele opzichten is 2021 een geweldig jaar geweest voor onze stichting Schoon Goeree-Overflakkee, dankzij de hulp, steun, motivatie en bereidwilligheid van…

Winnaar GOvoorelkaar

Op de oproep een leuke, lieve, fijne, belangrijke vrijwilliger te nomineren voor een mooi kerstpakket kwamen prachtige verhalen binnen. Wat zijn er veel lieve mensen op het eiland! Mensen die zich inzetten voor sportverenigingen, kerken, koren, eigen of andermans ouders, buren of mensen in het ziekenhuis. Het maakte de keus niet makkelijk en we zouden het liefst iedereen belonen, maar dat kan helaas niet.

Een van de winnaars is Marcel Brevé van Stichting Schoon Goeree-Overflakkee. De jury begrijpt dat hij -gezien zijn tomeloze inzet en energie- door meerdere mensen genomineerd is. Doorslaggevend is het feit dat niet een enkeling of een paar mensen profijt hebben van zijn vrijwilligerswerk, maar dat het hele eiland daar van mag meegenieten. Niet alleen wordt het eiland schoner, maar er wordt ook gewerkt aan voorlichting op scholen zoals beschreven in de mails die we ontvingen:

  • Marcel Brevé, de motor achter Schoon Goeree Overflakkee, hij steekt er heel veel tijd en energie in om deze club vrijwilligers, die het afgelopen jaar hard is gegroeid aan te sturen. Waardoor zich steeds meer mensen zich inzetten om Goeree Overflakkee schoner te maken, door zwerfafval op te rapen. Hij ruimt zelf ook de nodige kilometers op, en heeft bij hem thuis zelfs een hele milieustraat, waar je altijd blikjes en oud-ijzer kunt brengen. (…)
  • Ik wil graag Marcel Brevé voordragen. Druk in de weer voor Stichting Schoon Goeree-Overflakkee. Marcel raapt niet alleen al bijna 20 jaar zwerfafval op maar zet zich nu ook in om de aandacht voor onze stichting te vergroten en zijn erf staat regelmatig vol met gedoneerd oud ijzer om onze geplande projecten te financieren.

Marcel, bedankt voor je aanhoudende inzet om de hele wereld een beetje mooier te maken en Goeree-Overflakkee in het bijzonder.

Govoorelkaar wenst je hele fijne feestdagen!

 

Tekst: Debby Roukens – Go-ordinator Govoorelkaar

Een Opgeruimde Kerstgroet

Bijzondere verrassing op vrijdagochtend

Op vrijdagochtend 17 december werden wij verrast door Alex en Leonard van DINK Creatief Bureau uit Dirksland, na afloop van onze gezamenlijke opruimactie in Ooltgensplaat. Ze vertelden dat de directie en medewerkers van DINK BV hadden besloten dit jaar geen kerstgeschenken te versturen naar alle zakenrelaties en in plaats daarvan onze stichting Schoon Goeree-Overflakkee een donatie te willen geven in de vorm van een “opgeruimd staat netjes” waardecheck van maar liefst € 1000!

Zwerf KID

Als recent opgerichte stichting (per 30-4-2021) zullen wij dit geweldige bedrag besteden aan nieuwe projecten die bijdragen aan een schone, gezonde en veilige leefomgeving. Op dit moment zijn we ook bezig met het educatieprojectplan “Zwerf KID”, waarbij kinderen uit groep 3-8 van de basisscholen in Stellendam via een informatieve video worden geattendeerd op het belang van het opruimen van zwerfafval. Tijdens de les op school wordt aandacht gevraagd voor het zwerfafval probleem in de wereld en hoe we samen meer bewustwording kunnen creëren om het zwerfafvalprobleem samen aan te pakken. De kinderen kunnen dit na afloop van de les zelf met grijpers en zakken in de praktijk brengen op het schoolplein en in de directe omgeving van de school. Het project wordt ondersteund met een blije opruimvogel bij een schoon schoolplein en een verdrietige opruimvogel als er zwerfafval op het schoolplein ligt.

Groepfoto voor de Kerstgroet

De waardecheck werd door Alex van Kampen (rechts op de foto) overhandigd aan Marcel Brevé (links op de foto) tijdens het maken van een groepsfoto met de vrijwilligers die deze ochtend in Ooltgensplaat aanwezig waren. De groepsfoto maakt onderdeel uit van de Kerstgroet animatie die zal worden verstuurd aan alle zakenrelaties van DINK, die zo op ludieke wijze worden geïnformeerd over de steun aan het lokale initiatief van Stichting Schoon Goeree-Overflakkee. Wij zijn natuurlijk superblij met deze financiële bijdrage en danken alle medewerkers van DINK BV voor dit bijzonder sympathieke gebaar. Met onze allerbeste wensen voor de komende feestdagen en het nieuwe jaar 2022!