Gastvrij onthaal ’t Hoad

Zaterdag 5 maart was het prachtig weer. Het had licht gevroren, daardoor een fris windje aan de rand van het Haringvliet vlakbij de opgang naar de opvangboot op het haveneind in Middelharnis….lokaal bekend als ’t hoad. We hadden voor de 3e keer een afspraak met de mannen van de opvangboot, die ons gingen helpen bij het opruimen van zwerfafval.

Mooi lijstje met namen

We kregen een lijstje met namen in handen van de Syrische deelnemers zodat we wisten wie we precies konden verwachten. De ‘goede morgens’ en ‘hoe gaat het met u’ werden onderling uitgewisseld toen we elkaar voor de eerste keer zagen op de parkeerplaats. We kregen een vriendelijke ‘box’ als begroeting zoals nieuw gemaakte vrienden dat doen. Er waren genoeg vrijwilligers van Stichting Schoon Goeree-Overflakkee aanwezig om het vervoer van 12 deelnemers van de opvangboot mogelijk te maken.

Weer veel te rapen

En zo stapten we in de auto’s om te vertrekken richting Middelharnis. We stopten op de parkeerplaats bij de Jumbo om vandaar naar verschillende richtingen in groepjes verder de wijk in te trekken. De mannen hadden er zin in en deden erg hun best om alle zwerfafval in de rode vuilniszak te laten verdwijnen. Op het terrein lag weer veel te rapen. Tientallen blikjes werden er uit de struiken gevist, veel plastic verpakkingsmateriaal, vuurwerkresten en doppen en kroonkurken. Uit de sloot werd door Frits (Stel) een winkelmandje gevist, die later handig dienst deed als opvang voor de blikjes. Maar ook blauwe zakken die aan de rand van de sloot een plekje hadden gevonden werden snel opgeruimd. Thomas (Knol) vond nog een flink stuk aluminium die op de aanhanger werd geladen en toch ook weer zorgt voor extra oud ijzer inkomsten die we als stichting goed kunnen gebruiken.

Communicatie schept een band

Onderweg werd met elkaar gesproken in afwisselend Nederlands en Engels. Er werd gelachen om de manier waarop de mannen van de opvangboot probeerden de juiste Nederlanse uitspraak te pakken te krijgen. Zo werd op een garagedeur met een print van het strand, de zee en de lucht door Els (Kievit) verteld wat de juiste uitspraak moest zijn, Er werd een dappere poging gedaan, maar ‘stront ‘klink toch minder aantrekkelijk als ‘strand’. Maar ja, het valt ook niet mee om ons taaltje te leren begrijpen en goed uit te spreken.

Rond 11:30 uur kwamen we aan bij de vestiging van Goed voor Goed in Sommelsdijk. Daar konden we in het zonnetje, aan de achterkant van het gebouw genieten van een kop thee of koffie met wat lekkers. Het moment om met elkaar verder te praten, foto’s te delen en over en weer vragen te stellen over elkaars cultuur en achtergronden. We besloten ook deze keer de koffiepauze met het maken van een groepsfoto als aandenken aan een geslaagde ochtend.

Koffie en Arabische thee aan boord

We stapten weer in de auto en reden terug naar het havenhoofd om de mannen netjes af te leveren op de boot de ‘Poseidon’. Gastvrij als ze zijn, werden we uitgenodigd aan boord voor koffie en Arabische thee, die ons goed smaakten. We communiceerden nog met elkaar via een handige app op de smartphones van de mannen. Zo leerden we wat voor beroepen ze hadden in Syrië, van elektricien tot medewerker bij een olieboorbedrijf in de woestijn met boordiepten tot wel 7 km.

Dat het zwerfafvaluitje telkens in de smaak valt merken we als we vertellen dat we op vrijdag 11 maart weer een gezamenlijke opruimactie hebben. Dan willen velen wel weer mee. Afhankelijk van de locatie, zullen een aantal vrijwilligers met de auto een paar mannen mee nemen naar de opruimlocatie. Volg daarom de informatie op deze website om dat te weten te komen.

Namens alle vrijwilligers van Schoon Goeree-Overflakkee danken we iedereen voor alle hulp en inzet vandaag en voor de gastvrijheid na afloop aan boord van de opvangboot. We zien jullie graag een volgende keer.

Met speciale dank aan  Goed voor Goed voor de koffie en lekkernijen en onze Stichting Schoon Goeree Overflakkee voor de in bruikleen gegeven materialen. Wederom super geregeld!