Buitengewoon Schoon

Help jij mee het eiland schoon te houden?

Blikjes langs de weg, hondenpoep op straat of een vergeten barbecue op het strand. We zijn ons allemaal bewust van het mooie eiland waarop we leven. Helaas blijkt dat de omgeving niet altijd wordt schoongehouden. De rommel die we zelf maken, ruimen we ook zelf op, toch? De campagne buitengewoonschoon roept inwoners en bezoekers op om de rommel die je zelf maakt, ook zelf op te ruimen. Alleen zo houden we ons mooie eiland buitengewoonschoon! Kijk maar eens op Buitengewoon Schoon!

Buitengewoonschoon helden van Goeree-Overflakkee

Er zijn gelukkig heel veel mensen die zich inzetten op het eiland om zwerfafval op te ruimen. We lichten zes bijzondere mensen uit die hun steentje bijdragen aan een schoon Goeree-Overflakkee.

Joop – Vrijwilliger Schoon Goeree-Overflakkee
Joop haalt al meer dan tien(!) jaar vrijwillig zwerfafval op. ‘Ik merk dat het afval steeds meer wordt. Het is daarom hard nodig’, vertelt Joop. ‘Maar nog fijner is het als mensen het afval niet op straat zouden gooien.’ Joop gaat dagelijks op pad met de fiets of benenwagen om in de wijde omtrek van zijn woonplaats Ooltgensplaat zwerfafval op te ruimen en af te voeren.

 

Renée – Vrijwilliger Schoon Goeree-Overflakkee
Op Renée’s rollator staat: Ik heb geen taakstraf, ik doe mijn werk. “De buurman heeft deze rollator voor mij in elkaar geknutseld, er zit zelfs een prullenbak op. Superhandig!” Renée houdt straten en bermen in Sommelsdijk en Middelharnis al jaren schoon. “Zwerfafval opruimen is een verslaving voor mij”. Heel belangrijk dat  afval in de berm wordt opgeruimd, want als een blikje wordt versnippert tijdens het maaien belandt het in de nabijgelegen weilanden. ‘Koeien eten die ijzersnippers op en gaan daaraan dood’, legt Renée uit.

Josien – Juffrouw
Juffrouw Josien prikt samen met haar leerlingen afval op weg naar de gymzaal. ‘Ik merk dat de kinderen dit ook belangrijk vinden, vooral voor de natuur en de dieren die last kunnen krijgen van het afval.’ Jong geleerd, is oud gedaan.

Gerbrand – Medewerker buitendienst

Zo vader, zo zoon! Gerbrand trad in de schoenen van zijn vader en koos ook voor een carrière als chauffeur op de veegmachine. ‘Het mooiste aan mijn werk vind ik dat als ik door een straat heen rijd en achter mij kijk het gewoon schoon is’, vertelt Gerbrand.

Huib – Opzichter buitendienst
Waarom Huib afval opruimt op het strand? ‘De kust is uniek, geen stuk is hetzelfde. Ik wil daarom het strand toegankelijk houden voor iedereen, zodat we er met elkaar van kunnen genieten.’ Vorige zomervakantie is er door Huib en zijn collega’s 86 ton afval van het strand gehaald. Tuinstoelen, tafels en barbecues, je kunt het zo gek niet bedenken!

Marlies – Vrijwilliger Schoon Goeree – Overflakkee
Marlies ergerde zich onderweg naar haar werk aan het hoeveelheid afval in de berm. ‘Ik weet dat het iemand anders zijn rommel is. Maar je moet die knop voor jezelf omzetten. Je kunt beter zelf beginnen.’ Marlies neemt het heft in eigen handen en ruimt haar fietsroute op.

Hoe kun jij meehelpen?

Om het eiland buitengewoonschoon te houden hebben we jouw hulp nodig! Dit kun je op 2 manieren doen:

  1. Meld je aan als vrijwilliger via Schoon Goeree-Overflakkee en voeg je bij de community! Om je aan te melden kun je contact opnemen via het e-mailadres: info@schoongoereeoverflakkee.nl of via het contactformulier op deze website.
  2. Vraag een prikker en vuilniszakken aan bij het RAD. Deze zijn gratis. Zo kun je zelf aan de slag om jouw buurt buitengewoonschoon te houden!

bron: https://www.goeree-overflakkee.nl/buitengewoonschoon