Verbroedering in Den Bommel

In navolging van de succesvolle opruimactie bij De Staver in Middelharnis vorige week, togen we deze keer naar Den Bommel waar het langs de Schaapsweg bezaaid lag met blikjes en ander verwaaid plastic. Maar ook de toegangsweg tot het bedrijventerrein had weer aandacht nodig. Gelukkig waren we met een grote groep van 17 vrijwillige rapers aanwezig om deze klus te klaren.

Onze Syrische vrienden

Leuk om te melden is dat  er ook 8 jonge mannen van de opvangboot aanwezig waren, die deze ochtend met de auto werden opgehaald door de vrijwilligers van Schoon Goeree-Overflakkee om te helpen bij het opruimen van het zwerfafval. Deze keer ook andere namen en gezichten, maar allemaal uit Syrië. Bij aankomst in Den Bommel werden we hartelijk begroet met een ‘box’ van ieder van hen.

Renée vertelde dat de mannen op de boot hadden gehoord dat het de vorige keer zo leuk was geweest en wilden dat zelf ook wel een keer meemaken. Eigenlijk willen ze alle 70 wel een keer mee op ‘schattenjacht’ in één van de dorpskernen op ons eiland. En zo kwamen deze jonge kerels van tussen de 23 en 35 jaar ons helpen vanochtend. Met dikke jassen en mutsen op, want aan dat Hollandse weer kunnen ze nog moeilijk wennen. Maar niemand die klaagt. Iedereen werd voorzien van een grijper, ring en rode vuilniszak.

Op de foto met een heer van stand

We gingen in groepjes onderweg en waaiden uit over verschillende routes. Later kwamen we elkaar tegen en werd vanuit de verte naar elkaar geroepen en gezwaaid. We vonden veel plastic verpakkingsmateriaal, wat in de sloten en greppels terecht was gekomen, ontzettend veel blikjes bier en frisdrank, plastic drankflesjes en plastic bekertjes. Maar ook hebben we een pallet uit de sloot getrokken en aan de weg gelegd om deze via de Buiten Beter app te melden bij de Gemeente. Verschillende groepjes kwamen langs het beroemde standbeeld van Olivier B Bommel, heer van stand, met wie ze graag op de foto gingen. Altijd leuk voor later….

Zo liep iedereen z’n rondje door en om het dorp om rond 11:00 uur richting de auto’s te wandelen waar onze geweldige secretaris Pascha iedereen kon verrassen met koffie, thee en wat lekkers. Dat konden onze Syrische hulptroepen wel waarderen en ze genoten volop van de warme drankjes met een plak cake.

Groepsfoto, koffie en lekkers

Ook deze keer hebben we een groepsfoto gemaakt, als leuke herinnering aan weer een geslaagde gezamenlijke opruimactie. Den Bommel is weer schoon voor zolang het duurt. We komen zeker nog eens terug. Laten we hopen dat de inwoners van het dorp onze inzet heeft kunnen waarderen en zelf ook de buurt regelmatig wil vrijhouden van zwerfafval. Want al is het maar 1 stuk zwerfafval per dag….dat scheelt een hele berg troep in één jaar.

Oud ijzer en de buit

Iedereen weer super bedankt voor de aanwezigheid en geweldige hulp vanochtend in Den Bommel. Het was reuze gezellig met onze speciale gasten van de opvangboot. We hebben met elkaar toch weer ruim 500 liter zwerfafval uit de natuur gered.

Met een speciale dank aan Joop de Waal voor de geweldige oud ijzer bijdrage voor onze stichting. Zijn we heel blij mee! We zien jullie graag op de volgende bijeenkomst, gepland voor zaterdag 5 maart aanstaande. Kijk voor de details even in onze kalender op deze website.

MS Poseidon Adventure

Om 9:45 uur arriveerde ik zaterdagochtend 19 februari op het parkeerterrein van het havenhoofd in Middelharnis. Natuurlijk iets te vroeg, maar ik parkeerde mijn auto naast die van Renée Schoenmaker die ook net was aangekomen. Niet veel later kwam ook Bert, bekende vrijwilliger bij Goed voor Goed Kringloopwinkel in Sommelsdijk, aangereden.

Opvangschip Poseidon

Zo stonden we met elkaar ruim voor 10:00 uur vanochtend nog even te overleggen over de invulling van de ochtend voordat we aan boord gingen van het opvangschip de Poseidon. Wij hadden namelijk een afspraak met zes vluchtelingen uit het verre Syrië, die ons vandaag gingen helpen met het opruimen van zwerfafval. Bert en Renée hadden de foto’s gezien van de ravage die storm Eunice had achtergelaten bij  sportcomplex De Staver in Middelharnis en het leek een goed idee om daar aan de slag te gaan.

Maar eerst gingen we aan boord van het opvangschip om de mannen te begroeten die vandaag met ons mee zouden gaan. Renée had een lijst met namen ontvangen van de contactpersoon die ze keurig had genoteerd op een papiertje. We werden vriendelijk ontvangen door een beveiliger aan boord. Toen we vertelden met welke bedoelingen we aan boord waren gekomen, kwamen de eerste jonge mannen op de lijst al naar de ontvangstruimte om zich te melden voor het ‘zwerfafvalopruimuitje’ van vandaag.

Renée en Bert introduceerden ons in de Engelse taal bij de groep mannen die enthousiast in een paar woorden Nederlands aangaven blij te zijn met onze komst en het doel van vandaag. “Dank u wel” werd meerdere keren geroepen. We hoorden de namen van Tony, Ahmad, George en Sharif voorbijkomen en probeerden wij een gezicht te onthouden bij de naam op ons lijstje. Even later liepen we met elkaar de loopbrug over naar onze auto’s waar we in groepjes van 3 personen per auto op weg gingen naar De Staver. Onderweg werd met interesse gevraagd naar onze leefomstandigheden in Nederland, de soort muziek die ze hoorden over de radio en allerlei dingen die we onderweg met de auto tegenkwamen. Toen we bij De Staver aankwamen werd iedereen voorzien van een grijper, ring en rode vuilniszak en konden we aan de slag.

Eer van ons werk bij De Staver

Er lag ongelooflijk veel piepschuim, afkomstig van het gehavende dak van de sporthal, waar al een hele ploeg bezig was om een spoedreparatie te doen voordat later vandaag de regen zou invallen. De mannen toonde veel ijver met het opruimen van stukken dakbedekking en piepschuim dat overal verspreid in de struiken terecht was gekomen na de storm van gisteren. Al snel werden de vuilniszakken gevuld en moest een nieuwe rol uit de auto worden gehaald. De werkploeg die de reparatie aan het dak verzorgde kon onze opruimactie voor het kleine spul zeer waarderen en bood aan om de rode zakken mee te nemen in de grote open vrachtauto om af te voeren. Dat aanbod sloegen wij natuurlijk niet af.

Tony, George en Ahmad bleken harde werkers

Onze Syrische gasten veegden met een geleende bezem de omgeving van de ingang aan en liet al het zwerfaval in meerdere rode vuilniszakken verdwijnen. De chauffeur van de vrachtauto moest glimlachen bij zoveel werklust en gaf ons de gelegenheid om een groepsfoto te maken bij alle opgeruimde troep op het terrein. Hij verplaatste zelfs zijn vrachtauto een stuk om ruimte voor ons te maken.

Wahleed de ‘Goed voor Goed’ tolk

Nadat de groepsfoto was gemaakt (niet iedereen staat er op) gingen we op weg naar de koffie bij het filiaal van Goed voor Goed in Sommelsdijk. Hier konden we nog even bijpraten en genieten van de meegebrachte cake en stroopwafels die Bert had meegenomen. Eén van de vrijwilligers bij Goed voor Goed, Wahleed uit Somalië, bleek verrassend goed Arabisch te spreken. Zo hadden we een tolk om de communicatie met de groep te vergemakkelijken. Er werd gevraagd of de mannen het naar hun zin hadden gehad en of zij misschien graag nog eens zouden meegaan om zwerfafval te rapen. Via Wahleed vernamen wij dat ze het erg leuk hadden gevonden en heel graag nog eens met ons op pad wilden. Zo werd er een voorlopige datum van zaterdag 5 maart gepland. Nog wel af te stemmen met de coördinator en met de vrijwilligers van Stichting Schoon Goeree Overflakkee, maar de aanzet was gemaakt.

Ver van huis, geliefden en familie

De buit van vanochtend….top gedaan!

Tijdens de koffie kregen we meer inzicht in de achtergronden van de jonge mannen die verblijven op het opvangschip. Zo bleek George vader te zijn van een 7 maanden oude zoon Marvin, die hij samen met zijn vrouw moest achterlaten in Syrië vanwege het feit dat hij slachtoffer is geworden van de christenvervolging. Hij miste ze alle twee heel erg en belt dagelijks met ze om te vernemen hoe het met ze gaat. Zo hadden Tony, Sharif en Ahmad ook hun verhalen die je doen beseffen wat een leed deze mensen hebben doorgemaakt en hoe goed wij het hier met elkaar hebben. Nadat er nog wat foto’s van familie waren bekeken, verlieten wij de gastvrije Goed voor Goed Kringloopwinkel weer om terug te keren naar het havenhoofd.

Daar aangekomen namen we handenschuddend afscheid van onze gasten die tevreden en terugzwaaiend via de loopbrug terugkeerden naar het afgemeerde schip. Wij kijken met veel plezier terug op een in alle opzichten geslaagde zwerfafval opruimochtend met enthousiaste vreemdelingen die we wat beter hebben leren kennen vandaag. Gewone mensen die in een ver vreemd land proberen de moed er in te houden, ondanks het gemis van thuis, geliefden en familie. Het zet je wel aan het denken. Ik kijk alvast uit naar zaterdag 5 maart als we onze nieuw gemaakte vrienden weer kunnen ontmoeten…..

(Met dank aan Renée en Bert voor het genomen initiatief en de gastvrijheid. En een dank je wel aan Stichting Schoon Goeree Overflakkee voor het beschikbaar stellen van alle materialen!)

 

 

 

 

 

Plan Inzamelen Blikjes 2023

De plannen voor het inzamelen van blikjes, waar vanaf 31 december 2022 statiegeld op zit, schieten volgens milieuorganisaties tekort. Met het plan dat het Afvalfonds Verpakkingen hiervoor heeft opgesteld “wordt het halen van de wettelijke doelstellingen onmogelijk en wordt het milieu het slachtoffer”, stellen Natuur & Milieu, Recycling Netwerk Benelux, Plastic Soup Foundation, Stichting De Noordzee, Plastic Soup Surfer en Greenpeace.

Inzameling

Minimaal 90 procent van de blikjes moet volgens de wet straks gescheiden worden ingezameld om te worden gerecycled. Door 15 eurocent statiegeld in te voeren, hoopt het kabinet te voorkomen dat afval in het milieu belandt, zoals nu met circa 150 miljoen blikjes per jaar gebeurt. Die inzameling moet op duizenden punten gaan gebeuren. In het plan van het Afvalfonds staat onder meer dat die punten “nabij de supermarkt” moeten komen. Ook op stations en tankstations en bijvoorbeeld bij sportverenigingen komen inzamelingspunten.

Supermarkten werken niet mee

De milieuorganisaties zouden veel liever zien dat supermarkten blikjes gaan inzamelen, maar die zien daar niets in. Het kost ze ruimte en geld. Ook hygiëne is voor de supermarktbranche een bezwaar: blikjes zijn open in tegenstelling tot statiegeldflessen, die supermarkten wel al jaren inzamelen. Volgens de milieuclubs gaan consumenten erop achteruit met de plannen. “De consument kan met zijn plastic statiegeldflessen terecht in alle supermarkten, maar wordt voor de blikjes naar een andere locatie gestuurd”, werpt directeur Rob Buurman van Recycling Netwerk tegen. Hij noemt het “een grote aanname” dat consumenten hierin mee zullen gaan.

Doelstellingen

Afvalfonds Verpakkingen laat weten ervan overtuigd te zijn dat de doelstellingen worden bereikt. “Hiermee wordt een systeem neergezet dat klaar is voor de toekomst, waarin terugwinning van grondstoffen nog belangrijker wordt”, laat het fonds weten. In een eerder onderzoek van adviesbureau EY-Parthenon staat dat een systeem met in eerste instantie 3000 innamepunten “vergelijkbaar bereikbaar” is ten opzichte van een systeem in de supermarkt. Bovendien zou dit als voordeel hebben dat consumenten daar ook buiten de openingstijden van de supermarkt terechtkunnen.

Milieubeweging sceptisch

De milieubeweging blijft echter sceptisch, ook over het invoeren van het nieuwe systeem. “Het bedrijfsleven is hiervoor namelijk sterk afhankelijk van vastgoedeigenaren en vergunningen van gemeenten”, klinkt het. “De kans is groot dat consumenten de eerste maanden hun blikjes vrijwel nergens kwijt kunnen, terwijl ze er wel al meteen statiegeld op moeten betalen”, aldus Buurman.

Bron: ANP

Presentatie Lions Club GO

Op woensdag 9 februari 2022 kwam Jaap de Boer, bedenker en initiatiefnemer van de Helemaal Groen app, vanuit het pittoreske dorp Geesteren in de provincie Gelderland naar ons eiland Goeree-Overflakkee op uitnodiging van de Lions Club Goeree-Overflakkee.

Sfeervolle ontmoeting met de Lions

De leden van de Lions Club toonden interesse in de smartphone app en de doelstellingen van de stichting Helemaal Groen. Met name hoe het van een persoonlijk initiatief is uitgegroeid tot een landelijke bekende app met ruim 8.300 individuele deelnemers. Maar natuurlijk wilden de Lions Club ook graag horen hoe de vrijwilligers van Schoon Goeree-Overflakkee de Helemaal Groen app lokaal hebben omarmd en dagelijks gebruiken op hun wandel- en/of fietstochten bij rapen van zwerfafval op het eiland.

Voor deze unieke bijeenkomst die werd gehouden in Hotel de Gouden Leeuw in Goedereede, hadden we voor de Lions Club een presentatie gemaakt over onze stichting, wie we zijn en wat we doen, over onze doelstellingen en speerpunten, de enthousiaste vrijwilligers en de gezamenlijk behaalde resultaten in het afgelopen jaar 2021. En natuurlijk spraken we ook over onze toekomstplannen. Over ons educatie project waar we mee bezig zijn, de wens om promotie speldjes te introduceren en dat we graag verder willen groeien met vrijwilligers om onze 1% doelstelling aan zwerfvuilrapers te kunnen realiseren in 2025.

Helemaal Groen app populair onder zwerfafvalrapers

En je begrijpt dat de aanwezige Lions aandachtig luisterden naar onze voorzitter Marcel Brevé, die op zijn eigen manier en met veel enthousiasme de presentatie voor zijn rekening nam en verschillende vragen van de toehoorders beantwoordde. Wij hadden in onze presentatie een paar slides opgenomen waarin de Jaap de Boer kon worden geïntroduceerd en hij kon vertellen hoe gemakkelijk de Helemaal Groen app is te gebruiken. Jaap vertelde over hoe het ooit is begonnen met een idee om ‘groene lijntjes’ zichtbaar te maken en hoe dit idee navolging kreeg in zijn eigen gemeente Berkelland. En dat via de app en via de Helemaal Groen website een dashboard kan worden getoond waarop je kan zien, wie er op welke moment actief is in een bepaalde gemeente. En dat het gebruik van de Helemaal Groen app in 2019 snel uitgroeide van 7 gebruikers in de gemeente Berkelland naar nu duizenden gebruikers in heel Nederland. Allemaal met het gemeenschappelijke doel om Nederland Helemaal Groen te maken!

Officieel Partner Helemaal Groen

Jaap de Boer (2e van links) met Frits, Marcel en Pascha van Stichting Schoon Goeree-Overflakkee in Goedereede

Jaap de Boer sprak verder zijn waardering uit over de aanpak en het succes van Stichting Schoon Goeree-Overflakkee en de resultaten die zijn behaald mede dankzij het gebruik van de Helemaal Groen app. Maar ook een woord van dank aan de Gemeente Goeree-Overflakkee die nu ook officieel partner is geworden waardoor de ontwikkeling van de Helemaal Groen app verder wordt ondersteund voor de komende jaren. Na de toelichting van Jaap nam Marcel de presentatie weer over en kregen beiden na afloop een verdiend applaus van de aanwezigen in de historische zaal van het hotel.

Geweldige steun voor onze stichting

Na afloop van de presentatie waren de Lions benieuwd hoe zij onze stichting konden helpen bij het realiseren van de toekomstplannen. De Lions overlegden met elkaar en even later nam Bert de Boer, President van de Lions Club, het woord. Om vervolgens namens de aanwezige Lions (vanuit de Stichting Paul van Hessenfonds), Stichting Schoon Goeree Overflakkee een bedrag van €500 te schenken als bijdrage voor het kunnen realiseren van het onderwijsproject aan de basisscholen. Daar zijn wij natuurlijk zeer erkentelijk en dankbaar voor en zorgen ervoor dat deze geweldige bijdrage goed wordt besteed aan het educatieproject.

Voor onze komst naar Goedereede ontvingen wij, uit handen van de President van de Lions Club, nog een heerlijke fles wijn als aandenken aan een zeer geslaagde avond.

Stichting Schoon Goeree-Overflakkee bedankt langs deze weg ook graag alle leden van de Lions Club Goeree-Overflakkee voor de uitnodiging en geboden gelegenheid om onze activiteiten als stichting te presenteren. Met onze bijzondere dank voor de gastvrijheid deze avond en de ontvangen financiële steun bij het realiseren van de beoogde projecten. Het was ons een bijzonder genoegen om een keer aanwezig te mogen zijn bij de vergadering van een heel bijzondere serviceclub op ons eiland.

Achthuizen weer Schoon

Zaterdag 5 februari 2022 trokken veel vrijwilligers en dorpsgenoten naar het terrein van de ijsbaan in Achthuizen. De dorpsraad van Achthuizen, onder leiding van Piet Bakelaar, had een leuk evenement bedacht die de titel “Achthuizen Schoon” meekreeg. Een dorpsgenoot van Piet had een vraag gesteld over wat de beste manier kon zijn om het het zwerfvuil in het dorp aan te pakken. Dat was reden voor de dorpsraad om contact te zoeken met de Stichting Schoon Goeree Overflakkee die ervaring heeft met het opruimen van zwerfvuil in tal van dorpen op ons mooie eiland. Het contact leidde tot een goed georganiseerd evenement waarbij vele dorpsbewoners en vrijwilligers de handen uit de mouwen wilden steken om het dorp Achthuizen weer een netter aanzien te geven.

 

Warm onthaal in Achthuizen

Een deel van de vrijwilligers in Achthuizen die hebben meegedaan met de opruimactie van de dorpsraad.

Aan de oproep via iGO.nl en via de website van de Stichting Schoon Goeree Overflakkee werd door ruim 30 vrijwillige rapers gehoor gegeven om op deze frisse maar ook zonnige ochtend in groepjes door het dorp en het buitengebied te trekken om zwerfafval op te ruimen. Bij aankomst werden we getrakteerd op een heerlijke kop koffie, thee en versnapering. Nadat Piet Bakelaar namens de dorpsraad en Marcel Brevé van Stichting Schoon Goeree Overflakkee iedereen hadden verwelkomd, werd er een korte uitleg gegeven van het doel van de ochtend. Er werden grijper en ringen voor jong en oud in bruikleen gegeven en na een korte uitleg ging iedereen in verschillende richtingen op pad en op zoek naar zwerfafval.

Slootkanten vol plastic en piepschuim

Niemand behoefde ver te zoeken want onderweg viel genoeg te rapen. Overal in de bermen en slootkanten lag veel verwaaid zwerfafval. Vooral nabij de recent nieuw gebouwde huizen aan de Zandweg bleek maar weer eens hoeveel troep wordt achtergelaten en niet opgeruimd na de oplevering van nieuwe woningen. Platen hout, heel erg veel stukken piepschuim, plastic zakken, isolatiematerialen, blikjes en andere rommel vulden al snel de rode vuilniszakken. De grove stukken hout, afkomstig van pallets, werden op een hoop gelegd langs de kant van de weg en werden later in de middag met een aanhangwagen opgehaald. Ook werden er vele stukken hout uit het bos getrokken, wat door de plaatselijke  jeugd daar was achtergelaten bij de bouw en het gebruik van boomhutten.

Ruim 1500 liter zwerfafval geraapt

Zo bepaalde iedereen zijn eigen route door en om Achthuizen en bleek bij terugkeer dat de actie van de dorpsraad bijzonder geslaagd was te noemen. Er werd maar liefst 1500 liter zwerfafval opgehaald. Dat zijn 6,5 kliko’s van 240 liter vol met zwerfafval. En dan is al het grove zwerfafval, wat niet in de vuilniszakken kon worden meegenomen, nog niet eens meegeteld. Alles werd netjes op de grote aanhangwagen van Marcel Brevé geladen, die namens de stichting zorgdraagt voor het afvoeren van het geraapte zwerfafval naar de RAD.

Trotse inwoners

Er werd nog gezellig nagepraat met een kop koffie en koek. Na afloop bedankten Piet Bakelaar namens de dorpsraad Achthuizen alle dorpsgenoten en vrijwilligers voor de getoonde inzet en deelname. Piet sprak de wens uit om over een paar maanden nog eens een opruimactie te organiseren. Daar kon iedereen zich in vinden. We maakten nog een leuk groepsfoto met alle deelnemers. Alle deelnemers kregen van de dorpsraad nog een zakje chocolade paaseitjes mee naar huis als aandenken aan een zeer geslaagde ochtend in het mooie, gastvrije en ambitieuze dorp Achthuizen. Graag tot ziens bij een volgende keer!

Helemaal Groen Partner

Donderdagavond 3 februari 2022 werd tijdens de raadsvergadering van de Gemeente Goeree-Overflakkee in Middelharnis de ingediende motie van PvdA, SGP en Christenunie besproken en in stemming gebracht om onze Stichting Schoon Goeree-Overflakkee te ondersteunen als ‘HelemaalGroen Partner’ in de Helemaal Groen app.

Helemaal Groen app

De Helemaal Groen app wordt door alle 150 vrijwilligers gebruikt tijdens het opruimen van zwerfafval op het eiland. Bij het gebruik van de app wordt een groen lijntje zichtbaar als een bepaalde route weer vrij is gemaakt van zwerfafval. Zo kan iedereen die de app gebruikt zien waar het weer schoon is en kan op basis van deze gegevens een andere route kiezen in zijn of haar eigen buurt.

Motie van PvdA, SGP en Christenunie

De motie stond als agendapunt 7a op de raadsvergadering en werd verdedigd door Mw. Petra ’t Hoen, raadslid namens de PvdA. Ze las op verzoek van de voorzitter de motie voor en onderstreepte het goede werk van alle vrijwilligers die bij de Stichting Schoon Goeree-Overflakkee betrokken zijn. Wethouder Daan Markwat (SGP) sprak zijn waardering uit over “de geweldige inzet van vrijwilligers die in hun eigen tijd de rommel van een ander opruimen in de openbare ruimte”. Ook benadrukte de wethouder dat de samenwerking tussen de stichting en de RAD heeft geleid tot een positieve ontwikkeling om het zwerfafval op een goede manier te kunnen afvoeren. “Heel veel zaken zijn correct geregeld en dat de Gemeente Goeree-Overflakkee de stichting een blijvend warm hart wil toedragen”.

Nadat de overige raadsleden over en weer nog wat vragen hadden gesteld en beantwoord hadden gekregen werd de motie in stemming gebracht. Het enthousiasme onder de raadsleden was duidelijk te horen in de raadszaal die via een live streaming kon worden gevolgd door iedereen met een internetaansluiting. Het onderwerp zwerfafval en de manier waarop Stichting Schoon Goeree-Overflakkee op een positieve manier veel vrijwilligers weet te motiveren om het zwerfafvalprobleem aan te pakken op het eiland, sprak veel raadsleden aan.

Helemaal Groen Partner

Burgemeester en voorzitter van de raadsvergadering, Mw. Ada Grootenboer-Dubbelman (CDA), merkte op; ‘veel woorden om volgens mij te zeggen dat u de stichting van harte ondersteund…laten we de motie in stemming brengen, want de indieners willen dat graag. Wie is er vóór de motie?…..Volgens mij is het unaniem aangenomen, iedereen blij volgens mij”.

Waarmee is besloten dat de Gemeente Goeree Overflakkee ook een ‘helemaalgroen partner’ wordt en de vrijwillige zwerfafvalrapers bij het gebruik van de Helemaal Groen app nu een geel balkje met de tekst “helmaalgroen partner’ zien staan in de ranglijst van deelnemende Nederlandse Gemeenten.

Stichting Schoon Goeree Overflakkee is natuurlijk bijzonder blij met deze steun van de Gemeente Goeree-Overflakkee, waarbij de waardering wordt uitgesproken naar alle vrijwilligers bij het aanpakken van het zwerfafvalprobleem op ons eiland. Dezelfde avond is bedenker en initiatiefnemer Jaap de Boer van de Helemaal Groen app geïnformeerd over het raadsbesluit. Jaap was heel blij met de uitkomst en heeft vooruitlopend op de afwikkeling van het partnerschap alvast de gele balk en helemaalgroen partner waardering toegevoegd aan de app.

Dank voor uw support

Stichting Schoon Goeree-Overflakkee bedankt graag alle raadsleden voor de positieve stemming van de motie “PvdA en ChristenUnie Support Stichting Schoon Goeree-Overflakkee” tijdens de raadsvergadering op 3 februari 2022. Het is bijzonder fijn om te horen dat onze stichting kan rekenen op veel waardering van de Gemeente Goeree-Overflakkee, die hiermee de geweldige inzet van alle vrijwilligers onderschrijft en belangrijk vind.

Via deze weblink kan de raadsvergadering worden teruggekeken.