Verbroedering in Den Bommel

In navolging van de succesvolle opruimactie bij De Staver in Middelharnis vorige week, togen we deze keer naar Den Bommel waar het langs de Schaapsweg bezaaid lag met blikjes en ander verwaaid plastic. Maar ook de toegangsweg tot het bedrijventerrein had weer aandacht nodig. Gelukkig waren we met een grote groep van 17 vrijwillige rapers aanwezig om deze klus te klaren.

Onze Syrische vrienden

Leuk om te melden is dat  er ook 8 jonge mannen van de opvangboot aanwezig waren, die deze ochtend met de auto werden opgehaald door de vrijwilligers van Schoon Goeree-Overflakkee om te helpen bij het opruimen van het zwerfafval. Deze keer ook andere namen en gezichten, maar allemaal uit Syrië. Bij aankomst in Den Bommel werden we hartelijk begroet met een ‘box’ van ieder van hen.

Renée vertelde dat de mannen op de boot hadden gehoord dat het de vorige keer zo leuk was geweest en wilden dat zelf ook wel een keer meemaken. Eigenlijk willen ze alle 70 wel een keer mee op ‘schattenjacht’ in één van de dorpskernen op ons eiland. En zo kwamen deze jonge kerels van tussen de 23 en 35 jaar ons helpen vanochtend. Met dikke jassen en mutsen op, want aan dat Hollandse weer kunnen ze nog moeilijk wennen. Maar niemand die klaagt. Iedereen werd voorzien van een grijper, ring en rode vuilniszak.

Op de foto met een heer van stand

We gingen in groepjes onderweg en waaiden uit over verschillende routes. Later kwamen we elkaar tegen en werd vanuit de verte naar elkaar geroepen en gezwaaid. We vonden veel plastic verpakkingsmateriaal, wat in de sloten en greppels terecht was gekomen, ontzettend veel blikjes bier en frisdrank, plastic drankflesjes en plastic bekertjes. Maar ook hebben we een pallet uit de sloot getrokken en aan de weg gelegd om deze via de Buiten Beter app te melden bij de Gemeente. Verschillende groepjes kwamen langs het beroemde standbeeld van Olivier B Bommel, heer van stand, met wie ze graag op de foto gingen. Altijd leuk voor later….

Zo liep iedereen z’n rondje door en om het dorp om rond 11:00 uur richting de auto’s te wandelen waar onze geweldige secretaris Pascha iedereen kon verrassen met koffie, thee en wat lekkers. Dat konden onze Syrische hulptroepen wel waarderen en ze genoten volop van de warme drankjes met een plak cake.

Groepsfoto, koffie en lekkers

Ook deze keer hebben we een groepsfoto gemaakt, als leuke herinnering aan weer een geslaagde gezamenlijke opruimactie. Den Bommel is weer schoon voor zolang het duurt. We komen zeker nog eens terug. Laten we hopen dat de inwoners van het dorp onze inzet heeft kunnen waarderen en zelf ook de buurt regelmatig wil vrijhouden van zwerfafval. Want al is het maar 1 stuk zwerfafval per dag….dat scheelt een hele berg troep in één jaar.

Oud ijzer en de buit

Iedereen weer super bedankt voor de aanwezigheid en geweldige hulp vanochtend in Den Bommel. Het was reuze gezellig met onze speciale gasten van de opvangboot. We hebben met elkaar toch weer ruim 500 liter zwerfafval uit de natuur gered.

Met een speciale dank aan Joop de Waal voor de geweldige oud ijzer bijdrage voor onze stichting. Zijn we heel blij mee! We zien jullie graag op de volgende bijeenkomst, gepland voor zaterdag 5 maart aanstaande. Kijk voor de details even in onze kalender op deze website.