Reactie Rijkswaterstaat

Een supersnelle reactie van Rijkswaterstaat op mijn bericht van vanochtend…

Geachte heer/mevrouw,
U heeft een melding gedaan bij Rijkswaterstaat.
Hartelijk dank hiervoor.

Onze reactie

N57 en N59:
Rijkswaterstaat is zich bewust van zwerfvuil langs onze snelwegen en op verzorgingsplaatsen. Het opruimen van dit zwerfvuil maakt onderdeel uit van ons reguliere onderhoudswerk en wordt in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd door een aannemer.

Uit veiligheidsoverwegingen is uitsluitend gekwalificeerd en goed opgeleid personeel toegestaan om werkzaamheden langs de onze wegen uit te voeren. Het werken langs de snelwegen is immers gevaarlijk: Jaarlijks worden er meerdere dienstvoertuigen van onze eigen weginspecteurs en van onze aannemers aangereden.

Daarom worden personeelsleden van Rijkswaterstaat en van onze aannemers:
Opgeleid en getraind om veilig te werken op en langs de wegen; zijn hun werkvoertuigen voorzien van zwaailichten en aan de achterzijde voorzien van een reflecterend rood / wit gestreept kader en duidelijke knipperlichten (ook wel “actieraam” genoemd); verplicht speciale reflecterende veiligheidskleding te dragen.

Wanneer er onvoldoende ruimte is om het werk uit te voeren wordt bovendien één of meer rijstroken uit het verkeer genomen door middel van het bekende rode kruis boven de rijstrook en/of door inzet van pijlwagens. Zo zorgen wij we ervoor dat het aantal mensen dat zich naast het rijdend verkeer bevindt zo klein mogelijk blijft. Rijkswaterstaat wil niet dat er slachtoffers vallen bij het uitvoeren van werkzaamheden.

Hoe sympathiek uw voorstel ook is om ons te helpen zwerfvuil op te ruimen langs onze wegen: Wij willen, kunnen en mogen géén gebruik maken van uw aanbod, maar natuurlijk willen wij u wel bedanken voor uw meedenken en uw suggestie.

N215:
De N215 valt niet onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat, maar onder de verantwoordelijkheid van de provincie Zuid-Holland. Wij kunnen uw melding daarom niet afhandelen. Wij hebben uw melding doorgestuurd naar de provincie. Deze geeft een reactie op uw melding betreffende de N215.

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de provincie Zuid-Holland op telefoonnummer 070 – 441 66 22 of via de website van de provincie.
Het beheer van verschillende wegen in Nederland is verdeeld over diverse instanties, zoals het Rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen. Via de wegbeheerderskaart vindt u wie de beheerder is van een (stuk) weg. Via Vaarweginformatie zoekt u op wie de beheerder is van een water en/of object.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Landelijke Informatielijn Rijkswaterstaat

Bericht aan Rijkswaterstaat

Meerdere vrijwilligers hebben via onze facebookgroep Schoon Goeree Overflakkee gevraagd of er een mogelijkheid is om de bermen langs de wegen N57, N59 en N215 aan te pakken en schoon te maken van zwerfafval. Om die reden heb ik onderstaand verzoek gericht aan Rijkswaterstaat om te informeren welke mogelijkheden er kunnen worden ingezet om dit op een veilige manier te doen, met de hulp en inzet van Rijkswaterstaat.
 
Geachte heer/mevrouw,
Namens onze Stichting Schoon Goeree-Overflakkee zouden wij graag vernemen of het mogelijk is om in samenwerking met Rijkswaterstaat op periodieke momenten het onderhoud aan de bermen van de N57, N59 en N215 op Goeree-Overflakkee aan te pakken. Met name het verwijderen van zwerfafval dat zichtbaar in de bermen wordt achtergelaten door weggebruikers. Onze stichting zet zich met veel vrijwilligers dagelijks in om Goeree-Overflakkee en de toegangswegen naar het eiland schoon te maken en te houden van zwerfafval. Graag zouden wij vernemen of er een manier denkbaar is om i.s.m. Rijkswaterstaat het zwerfafval op een veilige manier te verwijderen uit de bermen langs genoemde toegangs- en doorgaande wegen. Zie a.u.b. ook onze website: www.schoongoereeoverflakkee.nl voor onze activiteiten en doelstellingen. In afwachting van uw reactie,
 
Met vriendelijke groet,
Frits Stel
Bestuurslid Stichting Schoon Goeree-Overflakkee.
 
Zodra er een reactie komt zal ik deze met jullie delen via onze facebookgroep en onze website.

Presentatie Raadsleden

Op donderdagavond 13 januari was het dan zover. De presentatie van Stichting Schoon Goeree-Overflakkee voor de raadsleden van de Gemeente Goeree-Overflakkee kon doorgang vinden. Niet fysiek, maar online. Voor de presentatie waren circa 67 deelnemers uitgenodigd om de presentatie op afstand te kunnen volgen. Vele vrijwilligers deden dat ook vanuit diverse dorpskernen op het eiland. Marcel Brevé, voorzitter van onze stichting, kreeg wat eerder dan gepland het verzoek van Raadsvoorzitter Hendrik Herweijer om de presentatie te beginnen vanuit het Bestuurscentrum Het Rondeel in Middelharnis.

Als je het eenmaal ziet, kun je het niet meer…..NIET zien
(Marcel Brevé)

Vanwege het ontbreken van een echt toehorend publiek, was het in het begin even wennen maar al snel begon Marcel zijn goed voorbereide en enthousiaste verhaal over de activiteiten van onze stichting. Over hoe het ooit begon in 2018 en hoe ver we nu in 2022 zijn gekomen dankzij de tomeloze inzet van al die betrokken vrijwilligers, bedrijven en organisaties. Allen met hetzelfde doel; om Goeree-Overflakkee binnen de kaders van het eiland zwerfafvalvrij en vooral mooi te houden voor de inwoners en de toeristen die ons eiland bezoeken.

Samen Bouwen aan Succes

Marcel liet via een timeline zien hoe het idee van zwerfafval rapen door enkele vrijwilligers is uitgegroeid tot een echte stichting met een zeer betrokken bestuur,  vele activiteiten en ambities. Marcel stond stil bij de doelstellingen en speerpunten die we als stichting hebben bepaald. Ook de motivatie van vrijwilligers, de Helemaal Groen app, de bestuursleden en de samenwerking met partners werden ruimschoots toegelicht. En natuurlijk de resultaten die werden behaald in 2021, aansluitend op de resultaten van 2020 en 2019. Het behaalde resultaat liet een enorme groei zien in geraapt zwerfafval van 70.000 liter in 2019 tot ruim 120.000 liter in 2021. Een supermooi resultaat dat ook op  veel waardering van de raadsleden kon rekenen. Raadsleden die allen aandachtig meeluisterden naar het enthousiaste verhaal van onze voorzitter. Tot slot werden toekomstige projecten toegelicht, waarbij het educatieproject “ZwerfKID” voor 19 basisscholen bijzondere aandacht kreeg. De presentatie eindigde met de conclusie dat de samenwerking met inwoners en Gemeente van bijzonder groot belang is om een zwerfafvalvrije leefomgeving  te garanderen voor de lange termijn.

Aluminium Blikjes Raden

Tijdens de presentatie vroeg Marcel de raadsleden hoeveel aluminium blikjes we in 2021 bij elkaar hadden geraapt uit bermen, slootkanten, dorpskernen en omliggende natuur. De raadsleden konden via de chat een getal invoeren, de genoemde getallen liepen uiteen van 10.000 tot wel 100.000 stuks. Het bleken er ruim 80.500 stuks te zijn, waarbij de oud metaalopbrengst van de blikjes voldoende bleek om de kosten van onze website in het eerste jaar volledig mee te financieren. De bijeenkomst eindigde in een waardering van de raadsleden voor de zeer verzorgde presentatie en de begeleidende woorden van Marcel. Er werden nog enkele vragen van raadsleden beantwoord met hier en daar een extra toelichting bij sommige vragen. Stichting Schoon Goeree-Overflakkee kijkt met veel genoegen terug op de geboden gelegenheid om de activiteiten van onze stichting in de spotlight te kunnen zetten voor de raadsleden van de Gemeente Goeree-Overflakkee.